Видове депресия и лечения

 

Въпреки, че хората с депресия може да проявяват много идентични симптоми, начини на мислене и емоции, всъщност има няколко различни вида депресия. Вашият лекар е в състояние да прецени симптомите ви, за да постави правилна диагноза. Всеки тип депресия има различни модели, отключващи причини, диагностични критерии и методи на лечение:

  • Тежката депресия, която повлиява около 25 % от хората, поне веднъж в живота им, пречи на способността на човек да работи, учи, спи, яде и да се наслаждава на приятни занимания. Много обичайни промени в живота могат да активизират тежка депресия- като загуба на любим човек ( смърт, развод, раздяла ), конфликт с някого, преместване в нов дом, дипломиране, промяна в кариерата, пенсиониране и др.. Малтретирането ( физическо, психическо и сексуално ) и социалната изолация, също са често срещани причини. Лечението с антидепресанти и терапията, чрез разговор са обичайните методи за лечение на тази форма на депресия;

 

  • Хроничната депресия, наричана, също „дистимия” е една относително лека, но хронична форма на депресия, която засяга над 10 милиона американци. Хората с хронична депресия са в състояние да функционират в ежедневния си живот, но имат изключително затруднение с намирането на удоволствие в обичайните занимания и изпитват чувства на тъга и празнота, които може се запазят в продължение на години. Някои хора с хронична депресия установяват, че само терапията, чрез разговор е ефективна, но лечението с антидепресанти, също може да помогне;

 

  • Двойната депресия характеризира състоянието на човек, който преживява и тежка депресия, и хронична депресия, по едно и също време. Обикновено, хората с двойна депресия претърпяват пристъп на тежка депресия за известно време, последвана от по-леката хронична депресия;

 

  • Сезонната депресия, позната като „сезонно афективно разстройство” (САР), обикновено се появява по време на по-студените, по-мрачни месеци ( но, макар и рядко, може да настъпи и през лятото ). Хората със „САР” изпитват депресивни симптоми по едно и също време, всяка година. Лечението може да включва терапия, чрез разговор, антидепресанти и светлинна терапия. Промените в начин на живот, също могат да предотвратят атаката на „САР”.

 

Други сериозни форми на депресия, които са по-рядко срещани, обхващат маниакална депресия ( биполярно разстройство), психотична депресия ( депресия, придружена от халюцинации и делюзии ) и следродилна депресия.

Без значение какъв вид е вашата депресия, говорете със своя здравен специалист, за да открие най-добрата схема за лечение за вас.

 

Варианти за лечение на депресия

Вашият лекар, вероятно, ще изпробва комбинация от методи, за да излекува депресията ви. Обсъдете следващите възможности за лечение с лекаря си, за да откриете коя ще ви въздейства най-добре. Съчетание от лекарства и терапия е най-често срещаният метод за лечение:

 

  • Прибавяне на лекарство

 

Има няколко различни вида антидепресанти и всички те действат почти еднакво. Няколко седмици ще отнеме на един медикамент, за да окаже въздействие и на вашият лекар- да открие най-добрата доза за вас, за да се увеличат максимално ползите и да се намалят до минимум страничните ефекти. Каквото и лекарство да използвате, бъдете сигурни, че стриктно следвате инструкциите. Някои изискват хранителни изменения, за да се избегне взаимодействието на храна с лекарството, например. Щом започнете да се чувствате по-добре, можете да сметнете, че повече не се нуждаете от вашия медикамент. Никога, обаче, не трябва да променяте дозата си или да прекратявате употребата на антидепресанти, докато лекарят ви не ви обясни как да правите това безопасно, предотвратявайки, в същото време и повторната поява на симптоми;

  • Психотерапия

 

Психотерапията или “ терапията, чрез разговор “ е един от най-често срещаните методи за лечение на депресия. Разговаряйки с квалифициран психично-здравен специалист, вие ще научите за начините на поведение, събитията, ситуациите и проблемите, които спомагат за излизане от депресията ви, ще откриете начини да се справите с тези фактори и да възвърнете контрола над живота и щастието си. Съществуват няколко различни вида психотерапия - от комуникация между двама души, до групова терапия. Точно както може да изпробвате няколко вида лекарства, преди да откриете най-доброто за вас, същото важи и за психотерапиите ( и терапевтите );

  • Алтернативни терапии

 

Макар, че алтернативните терапии проявяват някои от способностите си, те са най-ефективни, когато са съчетани с медикамент и психотерапия. Вашият лекар може, също така,  да предложи следните варианти, във връзка с лекарството ви или програмата на терапията.

* Моля, имайте предвид, че макар, че алтернативите може да изглеждат безопасни и ” натурални “, те също може да притежават отрицателни странични ефекти. Винаги обсъждайте алтернативните терапии със своя лекар, преди да ги изпробвате върху себе си:

- Билкови добавки;

- Акупунктура, акупресура или ароматерапия;

- Промени в храненето или хранителни добавки;

- Упражнения, като ходене или йога;

- Електроконвулсивна терапия - едно последно средство за тежка депресия, която не реагира на стандартно лечение.

Запомнете, че депресията е сериозно медицинско състояние, а не признак на слабост. Повечето хора не могат да преодолеят депресията, без лекарска намеса. За щастие, в днешно време са на разположение повече варианти за лечение, с по-малко странични ефекти, отколкото когато и да било преди. Тъй като депресията е сложна, първото лечение, което изпробвате, може да не свърши работа. Бъдете упорити и продължавайте да посещавате своя лекар, докато откриете най-добрата форма на лечение, която да ви помогне да живеете пълноценен, продуктивен живот.

 

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари