Дишанe

“Въздухът е първата храна на новороденото“. -Едуард Розенфелд

Човешкото тяло е забележително адаптивно и гъвкаво. Човешките същества могат да оцелеят, в продължение на много седмици, без храна и в продължение на няколко дни без вода, но без въздух, животът спира само в рамките на няколко минути. Истината е, че всяка клетка в организма изисква непрекъснато зареждане с кислород, за да изпълнява отредените и функции.

Работата на дишането е да доставя тази енергия на кръвния поток, но, тъй като това се е случвало автоматично във всеки момент от живота ви, вие навярно сте му отделяли много малко внимание. Без това, обаче, всичко спира. Когато въздухът е чист, белите ви дробове са здрави, тялото ви - отпочинало и умът ви - в покой, вие изпитвате пълно благоденствие. За съжаление, този идеал рядко е осъществяван. На езика на уелнес, енергийната система, входящият източник - въздухът, може да бъде замърсен, по някакъв начин или, може би, просто няма достатъчно годен такъв. Алпинистите на голяма надморска височина трябва да носят свой собствен кислород или рискуват прималяване и дори смърт, на около 24 000 фута.

Стоенето в претъпкана стая, без подобаваща вентилация, ще има подобен ефект. Каналът (който сте вие) може да има счупени места (лошо функциониращи органи, заболяване, злополука) или да бъде блокиран от чужди тела, от съкращаването на мускулите, създадено от емоции като страх, гняв и мъка, от стегнато облекло или от хронично лоша стойка. Отровите на никотина и катрана, натрупани в белодробната тъкан, също могат да го замърсят. Този стълб разглежда как тези фактори влияят на вашия изходящ продукт – или общата обмяна на веществата. Вашата способност да работите, играете и да общувате с другите, зависи от това, колко ефективно е използвана енергията ви.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари