Защо смехът е здравословен

 

Факт: Децата в предучилищна възраст се смеят до 400 пъти на ден, но от периода, когато достигнем зряла възраст, ние го правим само около 17 пъти на ден. Ето ви доводи защо да си увеличите дневната доза смях:

Знаете ли, че когато карате някого да се смее, много успешно можете да му помогнете да укрепи имунната си система, да намали страстното желание за храна или дори да повиши прага си на болка? Съществува, даже терапия, чрез хумор, позната като “ смехотерапия ”, която помага на подлагащите се на нея, да оздравяват по-бързо след операция, например.

Смехът намалява нивото на стресови хормони, като кортизол, епинефрин, адреналин и допамин.

Освен това, той повишава равнището на подобряващите здравето хормони, като ендорфини и на невротрансмитерите. Установено е, също, че смехът увеличава броя на произвеждащите антитела клетки и подобрява ефективността на Т-клетките в организма. Всичко това създава по-силна имунна система и по-добра способност да се предотвратяват влиянията на ежедневния стрес.

Той, също така, упражнява диафрагмата, съкращава коремните мускули и дори тренира раменете, оставяйки мускулите по-отпуснати, впоследствие. Някои изследвания предполагат, че даже осигурява добра тренировка за сърцето.

Смехът измества центъра на вниманието ни далеч от гняв, вина, стрес и отрицателни емоции, които могат да създадат още дискомфорт и стрес в живота ни. Той е заразен. Ако внесете повече смях в живота си, не само ще помогнете на другите около вас да се смеят повече, но ще осъществите същите тези здравословни ползи за самите себе си.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари