Интервю с д-р Вергиния Георгиева за емоционалното хранене

 

Д-р Вергиния Георгиева е научен сътрудник II степен със специалност вътрешни болести, фармакология и фитотерапия. Тя е и специалист по лечебното хранене и гладуване. Открива Център по природна медицина, където съчетава възможностите на официалната медицина с тези на природната.

- Уважаема д-р Георгиева, за нас е чест, че сте уелнес ексерт, който споделя своя опит в първия български уелнес портал - www.wellnesscenter.bg . Темата, за която ви предлагам да разкажете е "емоцоинално хранене". Според вас кога и защо прибягваме към него и как да го редуцираме?

- „Здравейте, поздравявам ви за страхотната концепция на трите първи портала на България, свързани със спа, уелнес и антиейджинг: www.wellnesscenter.bg; www.spacenter.bg; www.anttiagingcenter.bg .

По отношение на поставения въпрос - „емоционалното хранене” (повече информация за това какво е „емоционално хранене” може да намерите тук: http://spacenter.bg/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5

и тук:

http://www.wellnesscenter.bg/%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%E2%80%93-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0 ), имайте предвид, че в годините то е много различно и постепенно през тях се привиква към него. Едно е емоционалното насищане на 20 годишна възраст, друго е на 30 - на по-голяма възраст, имаме повече ангажименти и натрупан стрес, което разключва емоционалното хранене. Съвсем различно, пък е емоционалното хранене в една още по – зряла възраст:  40 - 55 години и нагоре. Разбира се, сега ще обясня повече подробности за причините за консумация на емоционално ядене в основните етапи от живота ни, започвайки от най – ранната възраст и продължавайки нагоре:

 

  • Когато се роди бебето.

 

Тогава, то усеща контакта и допира с майката. Навсякъде по света – и на запада и в САЩ се говори, че колкото по – дълго е кърмено едно бебе, толкова то е по  - здраво.

Когато, при едно кърмаче се спазват часовете на хранене, то не може да преяжда. Неговото стомахче реагира адекватно на количеството нужна поета храна.

Затова, моят апел към бъдещите майки е:  колкото може по – дълго време да кърмят бебето си, още повече, че ние българките се славим, с това, че имаме здрави кърмени деца.

От друга страна, едно некърмено дете във времето получава проблеми с имунитета, тъй като има дефицит на естествени вещества и полезни бактерии. Когато е захранено изкуствено, то преяжда и още от малко свиква с усещането за разширен стомах, в следствие, на което то приема много повече храна. Обикновено, тези деца са пухкави и много по – лесно се разболяват;

 

  • В ранна детска възраст.

 

В тази възрастова група, детето се отделя от майката, поради това, че е записано на ясла/ детска градина. Често, това е стрес за него, в следствие на което, то може да започне чисто компенсаторно да се нахвърля на по – големи количества храна или обратното – да не иска да се храни.  Тези хранителни нарушения са в центъра на емоциите, в хипоталамичната зона:  хранене – емоции;

 

  • В тийнейджърска възраст.

 

Тийнейджърите са следващата възрастова група, която може да има проблем с емоционалното хранене, тъй като хормоните им започват да бушуват и тогава обикновено настъпва хормонална буря. Тогава те реагират в чисто емоционален план. При натоварване в училище, посещение на частни уроци, свръх амбиции на родителите, те се затварят във своя си свят и обикновено по – емоционалните, по чувствителните се нахвърлят на храна. Това е техният вик за помощ.към хора, които да ги разбират, включително и психолози. В този момент родителите трябва да бъдат много внимателни,, да не ги напрягат толкова много, да им дават много голямо количество фрешове, пробиотици и сурови ядки и да бъдат близо до тях, като не ги натоварват със задачи, които не са посилни за тяхната възраст;

 

  • По време на периода „раждане и кърмене” при жените.

 

Това е следващата възраст, в която нежния пол трябва да внимава;

 

  • Когато младите майки са принудени да оставят децата си в детски ясли и градини, за да работят.

 

Тогава майките осъзнават, че натовареността по балансирането между личното и професионалното, ни се налага като начин на живот, защото, ако работят само татковците парите не стигат. Не е така, обаче, в широко – развитите страни, като Швейцария, например, където майката, отглеждайки детето си е ангажирана с това, основно тя да е майка и съпруга. Тя дава цялата си любов на дете/ деца и съпруг и не мисли за ангажиментите в работата и за gsm, който я напряга и нарушава качеството на живот, например. Изводът е, че ние сме се отделили от началния си естествен начин на живот и това, за което е родена жената. Лишили сме се от най – първоначалните си и естествени желания и нагласи, предначертани като източник и затова се храним емоционално като компенсация;

 

  • От 30 до 45 годишна възраст.

 

Това е в периода на активна възраст, където сме подложени на свръх напрежение, Обикновено тогава се качват едни килограми, които след това много трудно се свалят. Препоръчвам отслабването да бъде плавно, постепенно и трайно, а това се случва и с уелнес програми, включващи плуване и разходки, например.  

В заключение, независимо от възрастта, мога да обобщя, че дебелеем тогава, когато пренасищаме организма ни с храна, натрупваща се, благодарение на емоцията. Изпитвайки я и хранейки се излишно, в следствие на нея,  има опасност да ядем или 3-4 пъти по – голямо количество храна, която не е нужна на тялото.

 

Съветвам, аудиторията, склонна към емоционално хранене да го редуцира като си наложи 1-2 разтоварителни дни в седмицата, защото колкото и да преяждаме, когато има такива дни, това е все пак помощ, която оказваме на своя организъм. Може разтоварването да не е само на плодове или зеленчуци. Може да се прилага разделно хранене, например със: супи, сокове, стафиди,но да се консумират храни от един тип, които да не се смесват, както е 90 – дневната диета, например.

Успех на всички в борбата с емоционалното хранене! ;) .

- Благодарим ви за изчерпателното и компетентно мнение! До нови срещи, д-р Георгиева.

- Аз, също Ви благодаря за поканата. Успeх на този портал - www.wellnesscenter.bg , а също и на: www.spacenter.bg и www.antiagingcenter.bg . До скоро! ".

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари