Какво е уелнес

 

Ние научаваме за уелнеса, повече откогато и да било преди, от книги; интернет; разговори с познати и т.н.. Интересното е, че няма универсално прието определение за уелнес. Има, обаче, набор от общи характеристики, срещани в най-задълбочените опити за дефиниция на уелнес. Като цяло, съществува описание, отпращащо към “състояние на благоденствие“, което е, най-малкото да се каже, неясно. Често срещано, също е и “положение на приемане или удовлетворение от настоящото ни състояние“.

Истината е, че уелнес е трудна за дефиниране дума. Споменавайки това, ще я оставим на Чарлс Б. Корбин от Държавния университет в Аризона, който дава следното определение за уелнес: “Уелнес е многоаспектово състояние на описване съществуването на стопроцентово здраве при даден човек, което е илюстрирано, чрез качеството на живот и едно усещане за благоденствие“.

Ето и други популярни дефиниции за уелнеса:

„Уелнесът е активен процес на осведомяване и правене на избори, в посока на едно по-успешно съществуване”.

  • „Процес” означава, че усъвършенстването винаги е възможно;
  • „Осведомяване” означава, че ние непрекъснато търсим повече информация за това, как да се усъвършенстваме;
  • „Избори” означава, че разглеждаме разнообразие от опции и предпочитаме тази, която е най-много в наш интерес;
  • „Успешно” означава, че всеки човек определя как да си състави неговата колекция от житейски постижения по най – благоприятен за него начин.

Най-краткото определение на модерната дума „уелнес” е: „състояние на физическо, емоционално и духовно здраве, постигнато, чрез хранене, движение, общуване и медитация”.

Това е философия, изразена в цялостния начин на живот. Ако искате да вникнете по-внимателно във философията „уелнес”, то тогава най-подходяща за вас е книгата: “Нова философия за хармоничен живот. Уелнес” от Реджина С. Райън, Джон У. Травис. Тя вече е преведена на български.

Според американските автори на книгата, уелнесът е превенция на болести и удължаване на живота и взаимства най-доброто от:

• Модерните науки за храненето, дишането и движението;

• Световните философии и езотеричните учения;

• Уелнесът обединява най-ценното от мисловната съкровищница на човечеството.

Според български експерти и лекари: „уелнесът обединява благополучието на тялото, съзнанието и духа и предначертава смисъла на собствения ни живот”. Зад тази привидно сложна философска сентенция, се крие много проста дефиниция, а именно: „уелнесът ни дава възможност да разберем как да се чувстваме по-добре”, казват посветените в тази модерна философия.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари