Какво е уелнес хотел / wellness hotel

Съществуват различни дефиниции за понятието "уелнес хотел / wellness hotel”. Някои от тези хотели са построени в близост до медицински центрове, в екологично чисти зони, където могат да бъдат настанени посетители, които имат дълги процедури в центъра, включително обширни медицински прегледи или уелнес консултации.

От друга страна, уелнес хотелът може да предлага свои собствени здравни услуги, обикновено насочени към подобряване на навиците за хранене, физически упражнения, психологически баланс, беседи по управление на времето, управление на отношението с хората, подобряването на качеството на живота и др.. Друго определение е, че уелнес хотелът предлага разнообразие от спа услуги и може да има достъп до дейности като каране на колело, ски, разходки в природата, в близост до уелнес хотелът и др..

Понастоящем, има редица големи медицински центрове, които могат да си партнират с някои уелнес хотели, които да са в услуга на клиентите и/или техните семейства.

Тези хотели могат да се различават по степента на лукс. Редица семейства, особено тези, които имат деца и не разполагат с големи финансови възможности, могат да ползват места за подслон, намиращи се в съседство, като ползват само уелнес услуги от хотела, намиращ се в близост.

За повечето хора, уелнес хотелите предлагат отстъпки за посетителите, пребиваващи повече от два – три дни и ползващи уелнес услуги.

Обикновено, уелнес хотелите са извън големия град, където се предполага, че замърсяването е по – малко, а спокойствието – повече.  

В уелнес хотела може  да работят диетолози, фитнес консултанти, уелнес експерти и разнообразие от други здравни професионалисти. В тях се помага на посетителите да им се подобрят видовете уелнес: физически, психологически, духовен, емоционален, социален, интелектуален, екологичен и др., в резултат на което да бъдат здрави, красиви и щастливи.

Понякога уелнес хотел, просто означава, че хотелът може да предлага СПА услуги, също и уелнес пакети, отговарящи на стълбовете на уелнеса, а може би и специално хранително меню. Спа услугите като: масажи, обвивания, терапии, ритуали и процедури за лице са само малка част от уелес разнообразието.

В статиите: „Какво е уелнес” и „Връзката уелнес - СПА” сме описали колко широко е понятието, "уелнес", особено в сравнение със "СПА" – в уелнеса влизат и СПА и 22-та аспекта на уелнес, представени в този сайт. Ето защо може да се заключи, че уелнес хотелите са на по – високо ниво от "СПА хотелите".

Всеки уелнес хотел е нужно да предлага услуги, отговарящи на стълбовете в уелнеса.

Уелнес хотелите в световен мащаб са едни от най – търсените, въпреки по – високата им цена – тя е заслужена, тъй като те широко - аспектно обгрижват посетителите и подобряват цялостното им здравословно състояние. Не случайно съвременните хора, предпочитат именно този тип хотели.  

Очаквайте примери за добри практики на уелнес хотелите в България и света.

 

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари