Какво е уелнес център/ wellness center

 

Няма стандартна дефиниция за уелнес център/ wellness center, но обикновено, това е място (може  да е "изнесено" самостоятелно, а също и да е в хотел, например), където в съседство има природа. Често е извън големи градове и в него работи повече от един лекар. Фокусът е върху алтернативна медицина, която е предназначена за лечение на ума и тялото. Характерна е и посветеност към насърчаване на здравословния начин на живот и предотвратяване на болести и заболявания.

Лекарите и компетентните лица в този център, могат да практикуват голямо разнообразие от медицината, от типа на стандартното медицинско лечение и/ или психотерапия, както и алтернативни практики като древното лечебно изкуство -  акупунктура  и разбира се - да предоставят здравна информация на своите посетители.

Към алтернативните практики медицина, които стават все по-известени, спада и  аюрведата и китайската медицина, а също и практики, които се занимават с ума и тялото като: масаж, дишане, медитация, акупресура, хипнотерапия и др..

 

В уелнес центровете, също могат да се дават и съвети за хранене на посетителите, с цел да се подобри начина на живот на спазващите ги.

Разбира се, не е възможно всички възможни уелнес услуги да бъдат предлагани в един уелнес център. Само малка част от множеството практики е възможно да бъде предлагана, дори и да е голям центърът. В тази връзка, полезно е от съответния уелнес център да правят маркетингови проучвания/ изследвания, касаещи клиентските нужди, за да може да се разбере точно какви уелнес услуги биха искали да получават посетителите. Когато центърът ги предлага, наличието им ще спомогне за увеличаването на потребителската удовлетвореност.

Имайте предвид, обаче, че не всички уелнес центрове се прилага алтернативна медицина. Някои са по-традиционни и може просто да включват група от лекари, като например, група на ортопедичните лекари, които да работят заедно в един уелнес център или, пък група от лекари, фокусирани върху намирането на различни методи за лечение на рак.

Съществуват и уелнес центрове, които обхващат модерни и дори и експериментални форми на медицина.

Има много различни видове уелнес центрове, всеки от които може да има достъп до различна група от хора/ таргет. Някои от тях, например, са на базата на университетски кампуси и са предназначени да бъдат използвани от студенти и преподаватели на университета. В този случай, центровете често работят с преподаватели и студенти. Целта на тези видове съоръжения е подобряване на здравето и благосъстоянието на студентите, с цел тази група да бъде по-продуктивна, водейки безопасен и здравословен начин на живот.

 

Все пак, независимо от предлаганото разнообразните на услуги в уелнес центровете, проучвания показват, че тези центрове, които предлагат комбинация от интеграционни практики на традиционни и алтернативни медицински услуги, стават много популярни и предпочитани, тъй като умелото, постоянно комбинирано лечение е по-ефективно при постигане на уелнес, както при здравите посетители, така и при болните, при които борбата с определени заболявания е трудна за лечение, като например рак. Именно тези центрове, предлагащи комбинация от интеграционни практики, често предлагат услуги, по всеки един стълб на уелнес, разбира се с помощта на уелнес специалист в съответния стълб.

 

 

 

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари