Лечебни растения за по-добро дишане

При проблеми с дишането и заболявания на дихателните органи не е достатъчно само да бъде поставена диагнозата и да се предпише някакъв медикамент, който в общия случай е с химичен състав. В природата има много растения, които притежават ценни медицински качества и с успех могат да бъдат използвани с или без лекарства.  
 
При бронхит първо е необходимо  да се установи дали е остър или хроничен, сух или със секрет и т.н. При остър и хроничен бронхит със секрет е необходимо да се приемат откашлечно действащи билки. Такива са градинската или дивата мащерка. При сух бронхит без секрет може да се прилагат корени на растението сапунче, на игликата, на миризливата теменуга. В този случай може да се използват също така плодове от анасон или резене.  Етеричните масла, съдържащи се в тези билки, действат спазмолитично, а също и като дезинфектант.
 
При силна кашлица помагат корените от ружа, листата от слез, цветът от лопен, а също и боровите пъпки и плодчетата на хвойната. Добро дейстиве имат лайката и равнеца.
 
В случай на бронхиална астма много добро действие има ефедрата. Тя съдаржа веществото ефедрин, което възбужда центъра на дишането, отпуска мускулите и увеличава разстоянието между бронхите. Подобно десйтвие има и змийското мляко, което съдържа спазмолитично действащи алкалоиди.  В този случай с успех могат да се използват също татул, беладонна, блян, които имат доказан положителен ефект при астма.
 
При коклюш добър ефект имат росянката и градинската мащерка. Росянката се дава само при неповлияващ се от други кредства коклюш.
 
При заболявания на дихатените пътища, които имат по-специфичен произход, се използват билки, които съдаржат силикати. Това са полски хвощ, бударица, пача трева, медуница, в комбинация с такива, които имат високо съдържание на витамин С, например шипки.
 
За улесняване на дишането при пневмония или други възпалителни заболявания на дихателните пътища спешно се прилагат боровите пъпки и плодовете на хвойната.
 
За релакс и при леки настинки отлично действат мащерката, ментата и лайката.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари