Луиз Хей излекува живота си, излекувай и ти своя (2 част)

 

Предлагам ви да направите списък на всички заболявания, които някога са ви спохождали и да потърсите причините за тях в своето мислене. Ще откриете модел, който ще ви разкрие много за самите вас. Изберете няколко от утвържденията и ги правете в продължение на един месец. Това ще помогне за елиминиране на стария модел, който дълго сте носили в себе си.

За да можем завинаги да отстраним болестното състояние, най-напред трябва да положим усилия да премахнем мисловната причина. Но тъй като в повечето случаи не знаем каква е причината, за нас е трудно да проумеем откъде да започнем.

Научих, че всяко нещо в живота възниква поради нужда от него. В противен случай то не би се появило. Симптомът е само външната проява. Трябва да влезем навътре, за да отстраним мисловната причина. Ето защо Волята и Дисциплината не дават резултати. Чрез тях водим битка единствено с външните прояви на проблема. Все едно че режем плевелите, вместо да ги изкореняваме.

Преди да започнете работа с утвържденията, с новите мисловни модели, трябва да поработите върху готовността си да се променяте, да се освободите от потребността от цигарите, главоболието, наднорменото тегло или каквото е във вашия случай. Когато потребността изчезне, външната проява отпада от само себе си. Никое растение не може да съществува, ако коренът е отрязан.

Мисловните модели, причиняващи най-много болести в тялото, са Критичността, Гневът, Възмущението и Чувството за вина. Критичността се изражда в артрит. Гневът се превръща в неща, които кипват, изгарят и инфектират тялото. Дълго задържаното възмущение се разлага и изяжда човека, превръщайки се в тумори и рак. Чувството за вина търси наказание и води до болка. Започнете работата с утвържденията докато не е късно. Стигне ли се до скалпела на хирурга, ще трябва да се справяте и с паниката.

 

Помнете, че:

- Всеки от нас носи пълна отговорност за всяко свое преживяване. · Всяка мисъл, която преминава през ума ни, гради нашето бъдеще. · Силният момент винаги е настоящият момент.

- Всеки изпитва враждебност към себе си и страда от чувство за вина. · С мисълта "Аз не съм достатъчно способен" най-лесно можеш да се озовеш на дъното. Това чисто и просто е една ..мисъл, а мислите могат да се променят.

- Гневът, критиката и чувството за вина са най-вредните модели на мислене. · Ако се освободим от негодуванието си, можем да преодолеем дори и рака. · Когато наистина обичаме себе си, всичко в живота ни върви добре.

- Трябва да се освободим от миналото и да простим на всички. · Трябва да се научим да обичаме себе си. · Да одобряваш и да приемаш самия себе си в настоящия момент - това е ключът към положителните промени.

- Ние сами създаваме всяка така наречена "болест" в тялото си. · Сърцето е центърът на нашата сила. Когато мислите извират от сърцето, когато умът и сърцето се слеят, ние си ..възвръщаме цялата сила.

- Никога не е късно да осъзнаем в какво вярваме. Ние усвояваме своята система от убеждения в много ранна ..възраст и после цял живот създаваме събития, които да й съответстват.

- Изцелението означава да постигнем цялостност; да приемем изцяло себе си - не само онова, което харесваме, а ..всичко. Повечето от проблемите ни произтичат от това, че отричаме части от себе си; че не се обичаме пълно и ..безусловно.

- Изцелението означава да си простим. Болестта се ражда от непрощаването. · Няма значение какво казват другите; важно е как реагираме ние и какво избираме да мислим за себе си. ..Усещането, че от никого не зависиш, е чудесно. Ние притежаваме огромна способност за положителни промени в ..живота си.

- Колкото повече задържаме мисълта си върху това, което не желаем, толкова повече то идва при нас. · Отговорността към себе си започва с приемането на това, което сме; с приемането на това, с което разполагаме; с ..приемането на това, което е най-добро за нас. Когато обичаме, приемаме и одобряваме себе си такива, каквито ..сме, можем да постигнем всичко в живота.

- Любовта отстранява и освобождава всичко различно от нея.

 

Ето основните моменти от моята философия:

Това е само мисъл, а мислите могат да се променят

Аз вярвам, че всяко нещо в живота ни започва от една мисъл. Какъвто и да е проблемът, онова, което ни се случва, не е нищо повече от външен ефект на мислите вътре в нас. Дори омразата към себе си е само омраза към някаква мисъл, която таите в себе си. Ако например си мислите: "Аз съм лош човек", тази мисъл създава усещане за омраза към себе си и вие започвате да й вярвате. Без мисълта не бихте имали усещането. Мислите могат да се променят. Съзнателно си подберете нова мисъл, например: "Аз съм прекрасен." Промените ли мисълта, променя се и чувството. Всяка наша мисъл създава бъдещето ни.

 

Силата винаги е в настоящия момент

Този момент е всичко, което имаме. Онова, което изберем да мислим, вярваме и казваме сега, създава изживяванията ни утре, следващия месец, догодина и т.н. Съсредоточим ли се върху мислите и убежденията си сега, избираме ли ги така внимателно, както бихме избрали подарък за скъп приятел, ще притежаваме властта да определяме сами пътя си в живота. Ако се съсредоточим върху миналото, няма да имаме достатъчно енергия, която да вложим в настоящия момент. А ако живеем в бъдещето, ще живеем във фантазия. Единствено сегашният момент е реален. В него започва процесът на промяната в нас.

 

Трябва да се освободим от миналото и да простим на всички

Ние сме тези, които страдат, ако не се разделяме с миналите неправди. Даваме на събитията и хората от миналото власт над себе си и те ни държат в психическо робство. Затънем ли в "непрощаване", те продължават да ни контролират. Затова е толкова важно да се работи върху прошката. Прошката - прощаването на хората, които са ни причинили болка, е прощаване със самоличността ни на наранени. Така можем да се освободим от безкрайния цикъл от болка, гняв и контраобвинения, които ни държат в плен на собствените ни страдания. Опрощаваме не действието, а действащия; опрощаваме неговото страдание, объркване, несръчност, отчаяние и човещина. След като освободим тези чувства и им позволим да си отидат от нас, можем да продължим нататък.

 

Умът на всеки от нас е винаги свързан с единствения безпределен ум

Ние сме свързани с този безпределен ум - Всеобщата сила, която ни е създала, чрез искрицата светлина в себе си, която наричаме нашето Висше Аз или Вътрешна сила. Умът вътре в нас е същият онзи Ум, който ръководи целия живот. Нашата работа е да научим Законите на живота и да действаме съвместно с тях. Всеобщата сила обича всичките Свои творения и въпреки това ни дава свободна воля да вземаме сами решенията си. Тя е Сила за добро и управлява всичко в живота ни, стига да й позволим. Тя не е отмъстителна и наказваща сила, а причинно-следствен закон. Тя е чиста любов, свобода, разбиране и състрадание. Чака усмихнато да се научим да се свързваме с нея. Важно е да насочим живота си към своето Висше Аз, защото посредством него получаваме всичко хубаво в живота.

 

Обичайте себе си

Обичайте себе си безусловно и щедро. Отправяйте си похвали колкото може повече. Когато съзнавате, ме сте обичани, любовта ще се влее във всички области на живота ви и ще се връща многократно умножена при вас. Затова, когато обичате себе си, ще помогнете да изцелим нашата планета. Негодуванието, страхът, критичността и вината винаги създават проблеми повече от всичко друго. Наистина ние сме в състояние да променим начина си на мислене, да простим на себе си и на другите и да се научим да се обичаме, оставяйки в миналото всички разрушителни чувства.

 

Всеки от нас избира кога да се превъплъти на тази планета в определен момент от времето и в определена точка от пространството, за да научи уроци, които ще му помогнат да напредне в духовния път на развитие

Аз вярвам, че всички ние сме се отправили на безкрайно пътуване през вечността. Че избираме своя пол, цвят на кожата, родина и най-подходящите родители, които да "отразяват" модела ни. От всичко, което се случва в живота ни, от всички хора, с които се срещаме, извличаме важни поуки.

 

Отдавна вярвам в следното:

 

Всичко, което трябва да знам, ми се разкрива.

Всичко, от което имам нужда, идва при мен.

Всичко е наред в моя живот.

Няма ново познание. То цялото е древно и безкрайно.

Говоря и мисля позитивно.

Когато произнасяме положителни утвърждения, ние се разделяме с ролята си на жертва и признаваме собствената си сила. Започни да слушаш какво казваш. Ако се чуеш да използваш негативни или ограничаващи думи - промени ги!

Ако наистина разбираше силата на думите, щеше да внимаваш какво казваш. Щеше постоянно да се придържаш към позитивни утвърждения. Вселената винаги отговаря утвърдително на казаното от нас, независимо в какво сме избрали да вярваме. Ако си решил, че не струваш много, че животът ти няма да е нищо особено, че никога няма да получиш това, което искаш, Вселената ще се отзове и точно така ще стане. Започнеш ли да се променяш, започнеш ли да внасяш доброто в живота си, Вселената ще ти отвърне със същото.

 

Източник: http://bit.ly/TcswYF

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари