Мадлен Алгафари за стълб № 1 в уелнеса: „Отговорност към себе си и любов”

Здравейте уважаема г-жа Алгафари, за нас е чест, че точно Вие сте първият уелнес експерт в първия уелнес портал на България -  www.wellnesscenter.bg, където заедно с Вас и с други уелнес експерти, можем да помагаме на хората да постигат уелнес, като се придържат към неговите стълбове. Бихте ли разказали защо са важни 22-та стълба на уелнес, които представяме в www.wellnesscenter.bg, като Ви предлагам да започнете със стълб № 1 на уелнес (от John Travis), след което да пристъпите към останалите му, а после и към тези на  Margaret Swarbrick (г-жа Алгафари се съгласява интервюто да протече по този начин):

- Г-жа Алгафари, какво смятате за важността на стълб „Отговорност към себе си и любов” и защо да се стараем, придържайки се към него, да постигаме уелнес?

- "Здравейте, сайтът www.wellnesscenter.bg има страхотна концепция!

Първо ще си сменя „уелнес” с „добруване”, защото ми е много по – българско. :) По отношение на „отговорност към себе си и любов”, дори, в библията пише: „Обичай ближния, като себе си”, но много хора изпускат втората половинка на това изречение, забравяйки, че „като себе си” е много важно условие, тъй като, ако аз не обичам себе си, няма как да дам нещо, което нямам. 

Отговорността към себе си и любовта, ако трябва да съм честна, малко ни куца на нас - българите, тъй като поколения наред са били с  изтрит „Аз”, заради начина на живот, поради исторически, политически и всякакви други мотиви. Това, което днес трябва да се случи, е да бъде реабилитиран този „аз” като значимост, което разбира се не означава, че „ние” трябва да бъде задраскано, напротив. Когато човек има ниска оценка за себе си, в резултат на дълго отричане и на формиране на мнение и позиция, това изтрива „Аз – а” и така той не може да поеме отговорност, защото смята, че не е способен и още по – лошото – не смята, че заслужава да прави нещо за себе си.

В този смисъл, важна е промяната на „Аз – а”: „Аз” каква отговорност имам, а не другите: „виновен ми е кмета, попа, пъдаря, царя...” - именно тя би променила много качеството ни на живот в положителна посока. Външни виновници има, разбира се. „Аз” не мога да влияя на тях, но „Аз” мога да видя каква е моята вина, и когато променя това, вече  подобрявам ситуацията".

Очаквайте продължение на интервюто с Мадлен Алгафари, касаещо важността и на останалите стълбове на уелнеса или „добруването”.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари