Могат ли парите да купят щастието (1 част)

 

“ Най – хубавите неща в живота са безплатни, но можеш да ги дадеш на птичките и пчеличките, аз искам пари, това е, което искам, това е, което искам. “ През 1959 г., тези думи били написани от Барет Стронг в песен, наречена “ Пари ( Това е, което искам ) “. По-късно, песента станала известна навсякъде в Съединените щати и Обединеното кралство, когато “ Бийтълс “ и направили кавърверсия, през 1963 г.

Година по-късно, “ Бийтълс “ отново се издигнали на върха на класациите с хитовата песен “ Не можеш да ми купиш любов “. Когато бил запитан за значението на текста, Пол Маккартни казал: “ Идеята зад него беше, че всички тези материални придобивки са много приятни, но те няма да ми купят това, което наистина желая. “ Все пак, говорейки за допълнителните печалби, които парите и славата са му донесли, след това той пояснил: “ Трябваше да бъде “ Можеш да ми купиш любов “.

Пол Маккартни и “ Бийтълс “ не са единствените, които имат противоречиви възгледи относно вековния въпрос: “ Могат ли парите да купят щастие? “. Казано по друг начин : “ Дали парите или липсата на такива, влияят върху това, колко сме щастливи? “ Психолози, философи и обикновени хора са дискутирали този въпрос в продължение на години.

През последното десетилетие, областта на психологията пое драматичен обрат- само от  разглеждане на психичните заболявания, до изследването, какво кара хората да се чувстват удовлетворени, задължени и щастливи. Това позитивно движение  в психологията роди голям брой изследователи, които се вглеждат в щастие, положителни емоции, оптимизъм и здраве характера. В един момент, всеки един от тези топ изследователи е проучил влиянията на парите върху щастието и положителните емоции.

Това, което откриваме е, че щастието е основната валута. Не само, че щастливите хора се радват на живота повече и се забавляват повече, но, освен това, те прилагат положителни навици в начина си на живот и имат по-силни имунни системи. Когато са изправени пред заболяване, по-щастливите и по-оптимистични хора са показали, че са по- проактивни в медицинската си грижа, по-податливи на лечение и лекарства, възстановяват се по-бързо и проявяват по- добри здравни резултати. Така че, ако искаме да бъдем по-здрави и по-щастливи, струва си да разберем къде влизат в сила парите.

Когато говорим за щастие, би трябвало да го разглеждаме от два отделни аспекта - удовлетворението от живота, като цяло, в противовес на моментните настроения. Ние може да сме доволни от цялостния си живот, но, все пак, има мигове, когато не сме щастливи. Обратно-някои хора могат да са неудовлетворени от текущите обстоятелства и да желаят промяна, но, въпреки това, да имат много моменти на радост, по време на деня. Интересното е, че парите влияят на емоциите ни и при двата аспекта на щастие.

Доходът често е смятан за добър критерий за щастие и благоденствие. Когато е изследван, обаче, било установено, че е по-малко значим, отколкото било прогнозирано. Въпреки, че хора с по-високи равнища на доходите отчитат обща удовлетвореност от живота си, често те се забавляват по-малко в ежедневието си и изпитват по-силни моменти на стрес, отколкото тези с по-ниски доходи.

Могат ли парите да купят щастието? Очаквайте продължение в 2-ра част.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари