Обичта към себе си, поражда обичта на другите към нас

 

Свети Валентин служи като напомняне за нашата обич към другите. Eдин ден, в който се фокусираме върху това да ги обсипем с подаръци, жестове и любовни думи. „Денят на влюбените” е още един ден, когато грижата за половинката, но и за нас самите идва на дневен ред. Когато се грижите и обичате не само половинката, но и себе си, определено ще сте по – щастливи. Всеки говори за любовта към другия, особено около празника на влюбените, но рядко се говори за любовта към самите нас, която всъщност поражда любовта на околните.

Днес ще си говорим именно за тази обич – към самите нас, за да може, радостни от вниманието, което си обръщаме, да имаме сили и желание да обичаме половинката, а също и да спомогнем, затова тя да обича нас. Как да спомогнем за последното? Ами, никой не иска партньора му да се мрази, защото вероятно той постепенно ще започне да чувства това към целия свят! Ако, пък се обича, това ще ни накара и ние да го обичаме, съгласно закона за привличане. Същото важи и за нас.   

Много хора забравят, че способността наистина да обичаме другите се корени в способността да обичаме себе си. Дори, повечето не отделят време да помислят върху това, което ги прави привлекателни или с други думи с какво те заслужават собствената си любов и внимание.

Повечето от нас се чувстват виновни за времето, отделено за нас самите, а не би трябвало. Човешките същества функционираме във взаимна зависимост един от друг, което означава, че времето, инвестирано за нас ще доведе до по-положителна перспектива, спрямо другите. Според психолозите, ако нямате време за себе си, няма да имате и енергията правилно да обичате и тях.

Може би е време да се научите да казвате „не”, вместо да се пренатоварвате и да се чувствате длъжни да кажете „да" на всичко, което не ви е приятно да правите. Никой не е в състояние да бъде всичко за всички хора. Всъщност, ако се опитвате да бъдете такива, вероятно това е най-сигурният начин да си гарантирате, че сте неспособни да бъдете достатъчни за себе си и тези, които обичате.

Някои от формите на „грижата за себе си” включват медитация, йога и масаж. Всяка от тези практики може да помогне за успокояването на ума и по-конкретно за изчистването му от негативни мисли, с който повечето от нас се сблъскват всеки ден. Както тялото, така и умът, също се нуждае от почивка, за да се подмлади и да изчисти. Бистрият ум ни помага, като ни дава и по-големи възможности да оценим положителните аспекти на живота.

Медитацията, йогата и масажът често се пренебрегват, въпреки, че голям брой хора страдат от тревожности и депресии. Съветът ни е да не ги пренебрегвате, а да запазите времето и пространството си за самостоятелна грижа, за да не забравяте за себе си и да разпускате.

За Св. Валентин, пък и след това, отделете известно време, за да си помислите какво ви трябва, за да се чувствате обичани преди всичко от себе си, а после от половинката и от всички останали, като междувременно и вие раздавате обич на хората, на които държите!

 

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари