Общуване

“Мислиш, че това е тайна, но всеки знае“. -Късметче

Човешкото общуване е обмен на информация, словесна или безсловесна, между подател и получател - едно доста хладно описание за това, което би могло да бъде поезия или правене на любов. Тъй, като ние, хората, сме толкова фантастично сложни (въпреки това, което може да сте научили от вашия гимназиален учител по биология) за нас, на практика, е невъзможно да общуваме с изолирани фрагменти от данни.

Всеки път, когато говорите с ( или пишете с, или поглеждате в) някого, вие се разкривате. Не можете да го избегнете. Тонът на гласа ви, подборът на думи, изражението на лицето, дори дрехите, които носите и начинът, по който сресвате косата си, всички те, сами по себе си, са послания – послания относно вас. Нещо повече, хората, към които се обръщате тълкуват това, което споделяте, в светлината на собствените си убеждения и ценности. Понякога има толкова много променливи величини, толкова много скрити послания, че първоначалната информация е дълбоко заровена и е трудно да се възстанови.

Когато не сте заети, общувайки с някого или нещо друго, вие продължавате текущ разговор със себе си, въпреки, че може да не сте наясно с това. Тези вътрешни беседи са толкова уязвими към изопачавания и неточни предавания, както и всеки друг разговор. Тъй като, вътрешните разговори ръководят начина, по който виждате света и начина, по който гледате на себе си, те имат много важно влияние върху вашето здраве и щастие. Ако си кажете достатъчно пъти, че светът е порочна, жестока борба за успех, ако си кажете достатъчно пъти, че сте слаб и податлив, тогава е много вероятно вашата реалност да бъде точно това.

Този стълб се концентрира почти изключително върху словесното общуване, изследвайки движещите сили на това, как хората говорят на себе си и на още някого. Освен това, ще прегледаме провалите в комуникацията, които могат да възникнат. Когато започнете да разбирате и преценявате правилно този процес, вие можете едновременно да разбирате и да преценявате правилно себе си. Колкото по-ясен е каналът (вие), толкова по-големи са възможностите за съдържателен сблъсък - един динамичен обмен на енергия.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари