Състоя се третата национална уелнес конференция, в партньорство между СУ „Климент Охридски“ и Wellnesscenter.bg

 

На 21.06.2014г., в Diplomat Plaza Hotel & Resort, гр. Луковит, се състоя третата национална уелнес конференция. Партньор на събитието бе - СУ “Климент Охридски“ и в частност-доц. Александър Сарафов, с неговите студенти по “Туризъм”, катедра “География на туризма”.

Саша Давидова, която е организатор и лектор на настоящата уелнес конференция, както и на досегашните две такива, представи пред аудиторията, имаща интереси в областта на уелнес туризма, каква е същността на уелнес философията и разкри защо има тенденция към повишено търсене на уелнес туризъм, сред туристите. Същевременно, тя отбеляза, че мястото на което се провежда конференцията не е случайно подбрано, напротив, то е най-удачното за провеждане на уелнес мероприятия, тъй като, община Луковит има потенциал да се превърне в уелнес дестинацията на България,  включително и поради това, че в нея има данни за нечувани досега факти и уникалности за региона, някои от които са:

  • На територията му е открита първата и най-стара рисунка в света – скална, намираща се в пещерата „Темна дупка” – проверено е, чрез въглероден анализ. В нея са открити и следи от живота на първобитни хора;
  • От цяла България, точно в него е концентрирана най-голямата концентрация на пещери. Проучени са над 240. Сред тях са: феноменът „Проходна“, където са „Очите на Господ”, „Безименна 22“ (Контрабасът), „Задъненка“ и др., както и двата скални феномена - „Струпанец“ (изобразен върху старите банкноти от 1934 г.) и „Провъртеника“ (кръгла скална дупка, през която минават слънчевите лъчи при зимно и лятно слънцестоене).
  • Луковит е бил римски град, останки, от който има запазени и до сега;
  • Наличие на скални манастири - “Света Марина” (с частично запазени стенописи от XIV век) и “Св. Григорий” (с двупластови стенописи от XIV и XVIІ век);
  • Много кино продукции са увековечили естествения декор на региона ("Време разделно", "Аспарух", "Покръстването");
  • На входа на гр. Луковит е първият и единствен геопарк в България „Искър-Панега”, който се намира именно на това място, заради голямата концентрация на природни ресурси, включително и природни феномени  и уникалният Карлуковски  карстов регион, попадащи в него. В геопарка има екопътека, свързваща Карлуково, пещера „Проходна” и прослувутия феномен „Очите на Господ”. На това място, често се провеждат големи team buildings, включително и организирани от специализирани фирми, осъществяващи такива дейности по сплотяване на екипи;
  • Наблизо има въжен парк - „Ледница”, две ловни стрелбища, едното за балкански шампионат, перфектни съоръжения за водни хобита: лодка, джет, банан, водни ски (допълнителни услуги към Diplomat Plaza Hotel & Resort), а също и практикуване на екстремни спортове като: бънджи скок, рапели от феномена „Очите на Господ” и др.;
  • Не на последно място, тук е открито „Луковитското сребърно съкровище”, още през 1953г.  Състои се от две групи предмети: пластинки, апликации за конско снаряжение; съдове (9 съда, от които 5 фиали, 3 кани и една купа).
  • Diplomat Plaza Hotel & Resort, също бе представен със своите факти и уникалности, под наслова „Силата да си пръв и правото на останалите да те ИМИТИРАТ!”, като се спомена, че той е първият Уелнес хотел на България (специално награден от БХРА), попадащ в Wellness Zone®; първият концептуален хотел на България е, а освен това е един от първите, които имат ЦПО (Център за професионално обучение) “Балкански център Дипломат”.

 

Накрая на уелнес конференцията, доволни и вдъхновени от партнирането си, поканените представители на СУ „Климент Охридски“ проявиха интерес към участие в  провеждането на следващите уелнес конференции и така дадоха заявка за дългосрочно партньорство между СУ „Климент Охридски” и www.wellnesscener.bg, което да се превърне в традиция.

 

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари