Усещане

“Без музика, животът щеше да е една грешка“ -Ницше

Чрез сетивата - зрение, допир, мирис, слух, вкус - ние започваме да опознаваме и да се наслаждаваме на света. Способността ни да работим, да изпитваме удоволствие, да общуваме с другите и да влияем на света, са пряко свързани с уменията ни да преценяваме и да си служим с нашите сетивни възприятия ефективно и рационално. Навсякъде има доказателства, че много от нас са “ загубили усещанията си. “

Навярно, познавате хора, които изгарят кожата си на слънце, допускайки тя да се изприщи и да се бели и после се връщат за още, в опит да изглеждат ” здравословно “ и “ секси “ в летните си дрехи. Шумът от миялни машини, климатици, електрически инструменти, камиони и силна музика ни обкръжава, често, оставяйки ни раздразнителни, ядосани, апатични или неспособни да заспим.

Силните звуци от машини или рок музиката, всъщност, могат да увредят деликатните ни слухови механизми и да причинят главоболие и загуба на слуха. Когато става въпрос за вкус, много от нас постоянно подлагат на изпитание храносмилателната си система с храна, която е твърде гореща и напитки, които са твърде студени, приключвайки с изгорени езици и стомашни болки. Ние се движим апатично из една околна среда, пълна с химически замърсители и се надяваме, че не поемаме прекалено много ядрена радиация от вятърната електроцентрала. Колкото повече злоупотребяваме със сетивата си с тези видове свръхстимулация, толкова повече ставаме безчувствени за техните фини предупредителни сигнали - виковете на тялото за помощ, за баланс.

Другата страна на тази свръхстимулация е отдръпването ни от сетивната стимулация. Нашите страхове ни карат да замръзваме, когато биваме докоснати. С депресия и отегчение се обръщаме към себе си и често, пренебрегваме необходимостта от слънчева светлина и чист въздух. С мъка се сковаваме към външния свят, когато се опитваме да се справим с една загуба.

Проучвания с млади бозайници ясно посочват, че ранните сетивни отнемания завършват с понижена активност, непълно физическо развитие и много неуспехи в сексуалното функциониране. Вашите сетива са чудесни инструменти, които изискват бдителност, за да ги поддържате във върхова форма. Този стълб е, за да станете изкусни в грижите за тях и рационалното им използване.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари