Щастието тук и сега зависи от начина ни на мислене

 

Бихте ли довършили това изречение: “ Бих бил/a щастлив/a, ако… “

Отговорихте ли нещо, като: “ Ако бях свалил/a 6 килограма “, “ Ако получех повишение “ или “ Ако имах повече пари “? Ако е така, не сте единствени.

За много хора, щастието е неуловимо обстоятелство, което винаги е недосегаемо. Вероятно вие рядко сте щастливи точно тук и сега - щастието ви зависи от нещо, което трябва да се случи в бъдеще, нещо извън вас. Не можете да сте щастливи с начина, по който стоят нещата, понеже животът ви не е съвършен.

Една от главните догми на будизма гласи, че непременното пожелаване и пристрастяване към хора, вещи или ситуации причинява нещастие. Например, ако не искахте тази нова кола, тогава щяхте да бъдете щастливи с онази, която вече имате. Не старата ви кола е това, което поражда нещастието ви, а желанието за колата, която не притежавате.

Твърде често, ние спираме напредъка в живота си, вместо да оценим начина, по който стоят нещата точно в този момент. Вярваме, че ще бъдем щастливи, само, ако външните условия са изпълнени. Вместо да се осланяме на тези странични фактори, би трябвало да се научим да се обръщаме към себе си и да осъзнаем, че щастието ни зависи само от едно нещо – собственото ни мислене.

Начинът, по който обмисляме дадена ситуация, оформя цялостното ни възприятие. Например, може да имаме нужда да свалим малко килограми. Вместо да пъшкаме, когато се качим на кантара, като видим, че сме свалили само половин килограм тази седмица, нека помислим за всички положителни резултати, които сме постигнали за тялото си - от ежедневното движение до яденето на повече зеленчуци. Дори, една незначителна, но здравословна загуба на тегло подобрява сърдечно - съдовото ни здраве, така че, бихме могли да бъдем благодарни за това, колко много сме напреднали и да впрегнем отново усилията си, за да продължим да правим това, което е най-добро за дългосрочните ни цели.

Същото важи и за работата. Вместо фиксирането върху всичко, което не харесваме в работата си, нека променим начина, по който мислим за нея. Ако имаме тежък период, разправяйки се с труден колега, то нека променим мисленето си и осъзнаем, че усвояваме ценни умения за справяне всеки път, когато се налага да взаимодействаме с този човек. На всяка цена, трябва да продължаваме да търсим нещо по-добро - просто не трябва да спираме напредъка в живота и щастието си, докато сменяме работни места.

 

Очаквайте скоро: "Щастието тук и сега зависи от начина ни на мислене (2 част)".

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари