5 антистрес техники за уелнес релаксация

 

Техника № 1: Прогресивна релаксация.

Прогресивната релаксация на мускулите ви намалява честотата на пулса и кръвното налягане, както и снижава темповете на потене и дишане. Дълбоката мускулна релаксация може да бъде използвана, като “ хапче антитревожност “. Тялото откликва на създадените от тревожност мисли и събития с мускулно напрежение, което, на свой ред, повишава тревогата. Мускулната релаксация намалява напрежението и е несъвместима с тревожност. Обикновено, тя включва стягане на отделните мускулни групи, за няколко секунди и освобождаване на напрежението, позволявайки на мускулите постепенно да се отпуснат;

 

Техника № 2: Дълбоко дишане.

Правилното дишане е най-важното за добро психическо и физическо здраве. Следващият път, когато усетите прилив на стрес, опитайте няколко момента на дълбоко дишане. Седнете в удобна позиция и поемайте дълбоки, отмерени вдишвания, например - вдишване, докато броите от 1 до 4; издишване- докато броите от 4 до 1. Направете това 20-30 пъти и със сигурност ще се почувствате освежени. Дълбокото дишане помага в релаксирането, повишавайки количеството на кислород в тялото.

 

Техника № 3: Визуализация.

Ако се сещате за тревожни мисли, вие ставате напрегнати. За да преодолеете отрицателните усещания, можете да използвате силата на въображението си, за да концентрирате отново разума си върху положителни, изцеляващи образи. Заемете удобна позиция, затворете очи и си представете ясно сцена или място, които свързвате със сигурност и релаксация. Няма значение какво си представяте, докато то е успокояващо за вас. Когато отпуснете ума си, тялото ви, също ще се отпусне.

 

Техника № 4: Спиране на мисълта.

Спирането на мисълта ви помага да преодолеете прекомерна тревога, повтарящи се идеи и отрицателно мислене, които могат да приемат формата на съмнение в себе си, страх и избягване на стресиращи ситуации. Спирането на мисълта обхваща концентриране върху нежеланите мисли и, след кратко време, внезапно спиране и изпразване на ума ви, чрез използване на мисловната команда “ спри “ или силен шум, за да се прекъсне отрицателното мислене. Тогава, можете да използвате заместване на мисълта, за да се съсредоточите върху положителни мисли и резултати. Ако мислите могат да бъдат контролирани, нивата на стрес могат да бъдат значително намалени.

 

Техника № 5: Асертивни умения.

Да бъдете асертивни може да ограничи стреса, тъй като изразявате лични мисли и чувства. Вие се държите асертивно, когато се противопоставяте, заради себе си, изразявате истинските си чувства и не оставяте другите да се възползват от вас. Бихте могли да бъдете конкретни и ясни относно това, което искате, мислите и чувствате; да представяте посланието си по ясен и необвинителен начин; да правите лични изявления, като: “ Аз искам…Аз мисля…Аз чувствам “ и т.н. Искайте обратна връзка и сътрудничество. Биването асертивни означава да бъдете в състояние да изразявате себе си открито, честно и прямо, докато, биването внимателни към другите = чувства. Да бъдете асертивни повишава самодоволството, зачитането от другите, самочувствието и увереността.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари