5 ценни съвета за добро здраве

Здравето без съмнение е най-голямото богатство, без което няма как да бъдем пълноценни. Предлагаме ви 5 полезни съвета как да се грижите за него:
 
1.       Хранете се с мярка. Ако не извършвате тежка физическа работа, не яжте повече от 1800 калории на ден. Това ще ви поддържа във форма и ще избегнете риска от наднормено тегло и съпътстващите го забоявания.
 
2.       Хранете се с продукти според вашата възраст. Ако сте около 30-годишни изключително полезни за вас са зърнените храни и черния дроб. Ако сте около 50 – в менюто ви е нужно да има калций, магнезий и риба няколко пъти седмично. На господата над 40 им е необходим селен, съдържащ се в зрялото сирене, кашкавала и изварата.
 
3.       Занимавайте се с неща, които ви носят приятна умора, удовлетворение, и удоволствие. В една работа парите не са всичко. Психолозите твърдят, че професиите на диригента, философа, художника и свещеника могат да подмладяват. Ако няма как да смените длъжността си, постарайте се да си осигурите малко свободно време за любимо хоби.
 
4.       Подобрете социалните си контакти. Намерете си приятна компания, по възможност и интимна. Взаимност и нежност са най-добрите защитници срещу стареенето. Любовта във всичките й измерения – и физическо и духовно стимулира ендорфините в тялото, които, както знаете, се наричат хормони на щастието.
 
5.       Бъдете физически активни. Кратка тренировка от 20 минути всеки ден е достатъчна, за да укрепи сърдечно-съдовата система, ставите, костите и мускулите. Разходките също са чудесен избор.

Всички права запазени. Позоваването с хиперлинк е задължително!

Коментари